Zaposleni u pljevaljskim lokalnim preduzećima u sve su težem položaju jer muku muče sa neredovnim platama. Radnicima preduzeća “Grijanje” duguje se sedam plata, a zaposlenima u preduzeću “Komunalne usluge” 13 zarada. Drugim preduzećima, kao što je “Čistoća”, “Vodovod” i “Lokalni putevi”, plate ne kasne ali su prilično niske i daleko niže od prosječne potrošačke korpe, koja iznosi oko 640 eura. Prema riječima predsjednika Opštinskog odbora Saveza sindikata Ratka Pejovića prosjek zarada u “Čistoći”, “Vodovodu” i “Grijanju” iznosi oko 450 eura.

 Što se tiče prosjeka plata u “Komunalnim uslugama” i “Lokalnim putevima” ona je 350 eura, kaže Pejović i dodaje da je ipak najteže onim radnicima koji rade a plate ne primaju redovno. Posebno je teška situacija za oko 50 zaposlenih u “Komunalnim uslugama” gdje je prosjek zarade oko 350 eura a duguje im se 13 plata. Pritom, ovo preduzeće je ostalo samo da prihoduje od groblja i pijace, dok su prihodi od parkiranja vozila preusmjereni lokalnom preduzeću “Čistoća”.

Iz sindikalnih organizacija upozoravaju da je izuzetno teška finasijska situacija u Pljevljima pogotovo među zaposlenim u ugostiteljskim objektima, ali i u pojedinim opštinskim preduzećima. Dok pojedini sindikalci tvrde da treba naći način kako pomoći ugostiteljskim radnicima, kojima je uskraćeno pravo na rad usled virusa korona, a njih je oko 300, drugi tvrde da će zbog lošeg stanja u lokalnim preduzećima podnijeti krivične prijave protiv odgovornih.

Što se tiče situacije sa zaposlenim u ugostiteljstvu, niko više ne može da govori da je situacija podnošljiva. Tamo smo imali ljude koji su radili na dnevnicu, po ugovoru o djelu i na određeno vrijeme. Ti ljudi više ne rade i oni nemaju nikakvo primanje – kaže predsjednik opštinskog povjereništva Saveza sindikata Crne Gore Ratko Pejović uz poruku da se ničija muka ne može sada mjeriti sa nevoljama zaposlenih u ugostiteljstvu, ali i vlasnicima ugostiteljskih objekata.

Strah i pritisak tjeraju radnike iz sindikata

Glavni problem radničkog neorganizovanja je to što su zaposleni izloženi pritisku vlasnika preduzeća, ali i političkim pritiscima, kaže povjerenik opštinske organizacije Saveza sindikata Ratko Pejović

Od ukupno pet i po hiljada zaposlenih, koliko ih ima u opštini Pljevlja, oko dvije hiljade njih nije sindikalno organizovano. Iz opštinskih sindikalnih organizacija tvrde da je glavni problem radničkog neorganizovanja to što su zaposleni izloženi pritisku vlasnika preduzeća, ali i političkim pritiscima.

U našem sindikatu ima do tri hiljade radnika. Nažalost, još uvjek ima veliki broj radnika koji nijesu sindikalno organizovani, jer se na iste vrši pritisak i oni ne smiju da insistiraju na sopstvenim problemima kaže predsjednik opštinskog povjereništva Saveza sindikata Ratko Pejović uz pojašnjenje da je položaj radnika najteži u onim preduzećima gdje ne postoje sindikalne organizacije. Pejović navodi da su se u mnogim preduzećima ugasile sindikalne organizacije, kao i da u tim preduzećima više godina nema uslova za funkcionisanje sindikata.

Jedno od tih preduzeća je i kompanija “Vektra Jakić” gdje je položaj radnika izuzetno loš, a tamo više nema sindikalne organizacije podvlači Pejović.

Kada je u pitanju Opštinski odbor Unije slobodnih sindikata, tamo se nalazi do 500 članova iz više pljevaljskih preduzeća. I u ovom sindikatu tvrde da nepostojanje radničkih sloboda utiče da se u pojedinim preduzećima ne organizuju sindikalne organizacije.

Zaposleni ne vjeruju da bi se sindikalci borili za njihova prava

U razgovorima sa zaposlenima u Pljevljima, koji ipak nijesu željeli da u novinama istupaju imenom i prezimenom, saznajemo da radnici u sindikate ne stupaju iz razloga što nemaju povjerenja u sindikalno organizovanje jer ne vide da će se sindikalno povjereništvo boriti za njihova prava. Zanimljivo je da pojedini radnici koji stupaju u sindikalne organizacije vjeruju da je manji politički pritisak, ako su zaposleni u Rudniku uglja i Termoelektrani, u slučaju ako se učlane u Savez sindikata Crne Gore, dok Uniju slobodnih sindikata vide kao “tvrđu” organizaciju, gdje ako stupe, više će im poslovodstvo zamjeriti

 

enfrdeitrusles

UČLANI SE

PRAVNA POMOĆ

DOO Rekra

DOO ZA REKREACIJU, ODMOR I BANJSKO LIJEČENJE RADNIKA ''REKRA'' PODGORICA

REKRA

SZ Pljevlja

Služba zaštite Pljevlja

SZ Pljevlja