U skladu sa zajednički dogovorenom strategijom, odmah po završetku mjeseca odmora, SSCG i USSCG organizovaće javne tribine u većini crnogorskih opština u okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Cilj javnih tribina je da sindikalne centrale predstave sindikalnom članstvu i građanstvu svoje predloge za izmjene Zakona PIO i obrazlože razloge i argumente na kojima se ti predlozi zasnivaju.

Na zajedničkom sastanaku koordinacionih timova SSCG i USSCG za sprovođenje kampanje “ZA DOSTOJANSTVENO TREĆE DOBA” dogovoreni su termini održavanja javnih tribina i okruglih stolova u većini crnogorskih opština i to:

03.09. Žabljak (13h) -Sala Skupštine Opštine Žabljak-

Pljevlja (19h) -Dom Vojske Crne Gore-

04.09. Rožaje (13h) –Sala Skupštine Opštine Rožaje-

Berane (19h), gdje će biti pozvano članstvo iz Plava, Andrijevice, Petnjice i Gusinje;

- Sala centra za kulturu Berane -

05.09. Cetinje (11h) - Sala Skupštine Opštine Cetinje -

Herceg Novi (19h) - Sala Skupštine Opštine Herceg Novi-

06.09. Bijelo Polje (12h), gdje će biti pozvano članstvo iz Mojkovca;

-Hotel Franca-

Kolašin (19h) – Centar za kulturu Kolašin -

10.09. Budva (11h), gdje će biti pozvano članstvo iz Kotora i Tivta

- Akademija znanja, ul. Žrtava fašizma bb -

14.09. Podgorica (10h), gdje će biti pozvano članstvo iz Danilovgrada;

- Stara zgrada Vlade, plenarna sala -

14.09. Nikšić (19h), gdje će biti pozvano članstvo iz Plužina i Šavnika

- Sala Skupštine Opštine Nikšić -

17.09. Bar (15h), gdje će biti pozvano članstvo iz Ulcinja;

- Sala Skupštine Opštine Bar -

Mjesto održavanja tribina biće dogovoreno sa sindikalnim povjerenicima u tim opštinama, o čemu će naše članstvo i zainteresovana javnost biti pravovremeno obaviješteni.

Takođe, koordinacioni timovi su se dogovorili da se na javnim tribinama, sindikalnim aktivistima i građanima, predstave aktivnosti koje će sindikati preduzeti na prikupljanju potpisa za podnošenje Predloga za raspisivanje državnog referenduma, na kojem bi se građani/ke izjasnili po pitanju izmjena Zakona PIO, a koje aktivnosti će se realizovati tokom septembra. Prethodno podrazumijeva upoznavanje sa formulisanim referendumskim pitanjem/ima i datumom otpočinjanja prikupljanja potpisa. Ostali modeli sindikalne akcije za koje će se sindikalne centrale opredijeliti zavisiće od spremnosti Vlade

da uvaži predloge sindikata i obavljenih konsultacija sa sindikalnim članstvom.

SSCG i USSCG pozivaju sindikalno članstvo i građanstvo da se pridruže kako bi se, u postupku izmjenam Zakona PIO, izborili za penzijski sistem koji će nam omogućiti dostojanstven život u trećoj dobi. I ovom prilikom, SSCG i USSCG ističu da su opredijeljeni da jedinstveno istraju na ostvarenju našeg zajedničkog cilja.