Socijalni radnici će nakon nekoliko decenija čekanja riješiti stambene probleme, jer je potpisan Sporazum o podršci u rješavanju stambenih potreba.

On je od nemjerljivog značaja za sve zaposlene u socijalnoj djelatnosti Crne Gore - kazao je Pobjedi predsjednik Sindikata zaposlenih u socijalnoj djelatnosti Nenad Mijušković naglašavajući da su radnici u ovom resoru ovaj sporazum čekali decenijama.

Stambeni fond socijalne djelatnosti će stvoriti inicijalna sredstva za odobravanje stambenih kredita i rješavanje stambenih potreba zaposlenih u socijalnoj djelatnosti.

- Želim da se zahvalim svim zaposlenim u socijalnoj djelatnosti što su strpljivo decenijama čekali da i oni dobiju podršku u rješavanju stambenog pitanja. Potpisivanju sporazuma prethodila je četvorogodišnja intenzivna komunikacija sa resornim ministarstvima i Savezom sindikata Crne Gore - kazao je Mijušković.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić prethodne sedmice potpisao je Sporazum o rješavanju stambenih potreba zaposlenih u socijalnoj djelatnosti sa predsjednikom Sindikata zaposlenih u socijalnoj djelatnosti.

Sporazumom je definisano da se radnicima u socijalnoj djelatnosti za rješavanje najvažnijeg životnog pitanja obezbijedi za ovu i naredne dvije godine najmanje po 125.000 eura, koje će Vlada uplaćivati u Stambeni fond Sindikata zaposlenih u socijalnoj djelatnosti.

O preraspodjeli sredstava Stambenog fonda, pojašnjava, odlučivaće Skupština sindikata shodno Pravilniku o rješavanju stambenih potreba zaposlenih.

- Ovim sporazumom definisano je, a što je za nas posebno važno, da se iznos novčanih sredstava i modalitet podrške u rješavanju stambenih potreba zaposlenih može uvećati u zavisnosti od broja pokrenutih projekata stambene izgradnje i mogućnostima Vlade ili drugih, opravdanih razloga - istakao je Mijušković dodajući da o preraspodjeli sredstava Stambenog fonda odlučuje Skupština sindikata shodno Pravilniku o rješavanju stambenih potreba zaposlenih.

Kako bi upoznali članove, predstavnici Sindikata obići će sve ustanove socijalne i dječije zaštite širom Crne Gore i u neposrednoj komunikaciji radnicima predočiti sve tačke sporazum.

Mijušković odaje zahvalnost na saradnji i razumijevanju Vladi, predstavnicima Ministarstva rada i socijalnog staranja, kao i Ministarstva finansija.

- Posebna zahvalnost i generalnom sekretaru Saveza Sindikata Crne Gore Dušku Zarubici koji je dao značajan doprinos potpisivanju Sporazuma. Koristim ovu priliku i da obavijestim zaposlene u socijalnoj djelatnosti da Sindikat ove godine, zbog epidemije korona virusa, neće organizovati tradicionalno godišnje druženje - kazao je Mijušković dodajući da su odlučili da sve ustanove socijalne djelatnosti nagrade plaketom za doprinos socijalnoj i dečijoj zaštiti.

- To je posebno došlo do izražaja u vrijeme pandemije kada se još jednom potvrdilo da je angažman zaposlenih u socijalnoj djelatnosti i njihova profesionalnost od velikog značaja u svim, a naročito u kriznim situacijama - kazao je Mijušković.

Zarubica: Potvrda kvaliteta socijalnog dijaloga

Generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore Duško Zarubica podsjetio je da je prije dvije godine Sindikat zaposlenih u socijalnoj djelatnosti postao članica njihove radničke asocijacije i istakao da, ako se ovakav rad nastavi, neće izostati ni uspjeh na sindikalnom polju.

- Ovo je još jedna potvrda kvalitata socijalnog dijaloga, koji smo uspjeli da, kako je dodao, na nivou Crne Gore podignemo na jedan zadovoljavajući nivo - kazao je Zarubica za Pobjedu.